ענף החלב

שנים ראשונות במחלבת חיפה: מחבצת חמאה.

שנים ראשונות במחלבת חיפה: מחבצת חמאה.

  • שנים ראשונות במחלבת חיפה: מחבצת חמאה.
  • עובדי מחלבת חיפה
  • עובדי המחלבה
  • העמסת כדי חלב במחלבת חיפה.
  • 1939: מחלבת חיפה ממשיכה לעבוד תחת אש.
  • מומחי יוניצ"ף קבעו כי מחלבות תנובה בירושלים, חיפה ות"א הן מהמפעלים היעילים ביותר, אשר עומדים ברמת הטכניקה החדישה במדע החלב.
  • היו זמנים - מכונות אוטומטיות לרחיצה ומילוי בקבוקים.
  • בריכות פתוחות לייצור גבינה במחלבת חיפה.
  • מחלבת תנובה חיפה.
  • מחלבת חיפה.
  • מחלבת חיפה בשנות ה-70.
  • מחלבת חיפה בשנות ה-70 .
  • שנות ה-90: ייצור גבינת נפוליאון במחלבת חיפה.
  • 31.1.2004: יום הפעילות האחרון במחלבת חיפה. יצור הנפוליאון עובר למחלבת אלון תבור.

מחלבת חיפה

פעלה בין השנים 2004-1939.

מחלבת חיפה הישנה הוקמה ב- 1929 במבנה שכור בעיר התחתית, סמוך למשרדי ומחסני תנובה. המחלבה הוקמה כדי לתת מענה תעשייתי לתוצרת החלב של החקלאים בצפון הארץ, וכדי לספק מוצרי חלב לאוכלוסיית האזור. זוסיה מנדלבלט, מנהלה הראשון של תנובה חיפה, היה פוקד את הבתים בניסיון להגדיל את שיווק החלב. מספרים שפעם אחת נכנס לביתה של גב' ויצמן, אמו של נשיא המדינה הראשון, וניסה לשכנעה שתקנה חלב תנובה במקום החלב שקיבלה מהמחלק הגרמני. גב' ויצמן ענתה לו באידיש עסיסית: "אדם צעיר, זה זמן רב שאני מנהלת רומן עם מחלק החלב. אנא, אל תדחוק עצמך ביני לבינו...".

מיקומה של מחלבת חיפה, ששכנה בחלקה הערבי של העיר, השפיע על תפקודה בשנות מאורעות 1936-39. לאחר ההתקפות הראשונות עליה, העבירה תנובה את מחסניה ומשרדיה להדר הכרמל היהודי, אולם המחלבה, שאי אפשר היה להוציא את ציודה ולהתקינו במבנים  
להמשך הכתבה>> 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 

אחרים, המשיכה לפעול באזור הערבי גם בשיא המתיחות. מחלבה חדשה, שהקמתה החלה בשנים אלה באזור מוגן יותר, עדיין לא היתה מוכנה לפעילות, והמחלבה המותקפת המשיכה לעבוד תחת אש. שערי מחלבת חיפה נסגרו רק לימים בודדים, כשגברו ההתקפות וחיי העובדים- שהיו מוסעים לעבודה בשיירות מאובטחות - היו בסכנה. בנובמבר 1939 נחנכה מחלבת חיפה במבנה הקבע החדש שלה בחוף שמן, שם תוכננה לעבד כ- 20 אלף ליטר חלב ליום.

בשנות ה-40 גדלה מחלבת חיפה בשטחה, וחטיבת הגבינות על ציודה המתקדם החלה בפיתוח מוצרי חלב חדשים. מחסור קשה בחלב בסוף העשור הביא את תנובה להענות לבקשת המפקח על המזונות ולראשונה בתולדותיה לעבד אבקת חלב לגבינה ובהמשך גם למוצרים אחרים. המחסור בחלב שתייה טרי הביא גם לכך שלראשונה יוצר חלב מעורב, שהורכב מ- 25% חלב טרי ו- 75% תמיסה של אבקת חלב רזה.
בימי קום המדינה הסוערים התגברה תנובה על קשיי המעבר בכבישים וביחוד בכביש  
להמשך הכתבה>> 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 

עכו חיפה בעזרת נמל חיפה אליו וממנו היתה מגיעה התוצרת לנהריה בסירות. את עובדי המחלבה הסיעו לעבודה בשיירה מאובטחת, אליה הצטרפו מכוניות לחלוקת תוצרת החלב לחנויות ולקוחות אחרים. בימים שהמחלבה היתה סגורה, שיווקה תנובה תוצרת שהובאה מהמשקים ומהמחלבות בדגניה ובת"א.


במרץ 1951 ביקרו במחלבות תנובה נציגי יוניצ"ף, קרן האו"ם לסיוע לילדים, שרצו לתמוך בתזונת ילדים ממשפחות מועטות יכולת. הוחלט כי הנהלת יוניצ"ף תבוא לעזרת ישראל בנושא מילוי חלב מפוסטר בבקבוקים, כדי שילדי ישראל יקבלו חלב היגייני יותר. מומחי יוניצ"ף ביקרו במחלבות תנובה, התרשמו מהן לטובה והחליטו להעמיד להן אשראי לצורך הרחבתן ורכישת ציוד מתאים. בדו"ח מנכ"ל יוניצ"ף נכתב כי "המומחים הטכניים של יוניצ"ף קבעו, כי מחלבות תנובה בירושלים, חיפה ות"א הן מהמפעלים היעילים ביותר, אשר עומדים ברמת הטכניקה החדישה במדע החלב".
בשנות ה-50 גדלה המחלבה והתפתחה  
להמשך הכתבה>> 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 

מייצור של כ- 40 אלף ליטר חלב ליום עד לעיבוד כ- 120 אלף ליטר ביום בסוף העשור. עם הגידול באוכלוסיה והדרישה הגוברת למוצרי חלב, חלה התפתחות מואצת בייצור שכלל חלב שתייה, תוצרת ניגרת, גבינות רכות, גבינות חיתוך וחמאה.

שנות ה- 60 במחלבה, שעדיין היתה אולם אחד, עמדו בסימן ייצור מוצרים חדשים, כשהמרכזי שבהם היה הקוטג', שלימים תפס נתח של כ- 30% מסך החלב המעובד במחלבה. אליו נוספו יוגורטים בטעמים שונים ומוצרים אחרים. שנות ה- 70 התאפיינו במעבר מאריזות של בקבוקים וצנצנות זכוכית לאריזות חד פעמיות: שקיות פלסטיק לחלב וגביעי פלסטיק לתוצרת ניגרת ולגבינות רכות. בתקופה זו הוטמעו במחלבה תהליכי מדידה, אשר ייעלו באופן ניכר את העבודה, ובמקביל החלה לפעול גם מחלקת אבטחת איכות. בשנות ה- 80 התרחבה המחלבה עוד יותר עם העלאת כושר היצור ופיתוח מוצרים חדשים. הוקמה מערכת קבלת חלב מודרני, שאיפשרה קליטה של כ- 700 אלף ליטר חלב ביום  
להמשך הכתבה>> 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 

ויכולת אחסון של כ- 900 אלף ליטר. בנוסף הוכנס לשימוש הבקר המתוכנת, שייעל והיטיב את התהליכים והתוצרת. מערכות מיחשוב מתקדמות יושמו במערכת החלב והקוטג'. בעשור זה הוחל גם ביצור חלב בקרטונים.

בשנות ה- 90 חלו התפתחויות רבות במחלבה היא קיבלה את תו התקן הבינלאומי 9002 ISO, אריזת התוצרת הפכה אוטומטית וקו ייצור הקוטג' עבר שינוי גם הוא. בריכות הקוטג' הפתוחות הוחלפו בבריכות סגורות מודרניות, ותהליך הייצור האוטומטי הפך את הקוטג' החיפאי למוצר מוביל בארץ, כשבשנים הבאות פותחו במחלבה מוצרי קוטג' בטעמים נוספים. באמצע שנות ה-90 פותח במחלבת חיפה יוגורט שלי, מוצר ייחודי בישראל בימים ההם.
בשנת 2001 הגיעה מחלבת חיפה לשיא של עיבוד 150 מיליון ליטר חלב. מוצרים מתקדמים פותחו וביניהם קרם פרש, שמנת קלה ובטעמים, והיוגה - קוטג' עם יוגורט.
ב-2002 כחלק מאסטרטגיית המחלבות המתמחות, החלו הפעולות לסגירת מחלבת חיפה והעברת  
להמשך הכתבה>> 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 

חלק מציודה, עובדיה והידע שלה למחלבת אלון תבור החדשנית, שנבנתה באותו הזמן. אגף חלב השתייה הועבר למחלבת רחובות המתמחה בחלב ומשקאות חלב. מתחם המחלבה יועד לשמש מרכז ההפצה של תנובה בצפון הארץ.
בתאריך 31.12.2004 סגרה מחלבת חיפה את שעריה ותם פרק חשוב ומשמעותי בתולדות תנובה.




 
6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |