היסודות

עובדי תנובה - מסירות, מקצועיות ויצירתיות - בסיס הכח להצלחתה.

עובדי תנובה - מסירות, מקצועיות ויצירתיות - בסיס הכח להצלחתה.

  • עובדי תנובה - מסירות, מקצועיות ויצירתיות - בסיס הכח להצלחתה.
  • מחלבת תל אביב הישנה, סוף שנות ה-20.
  • 1949: הוועידה הארצית ה-13 של תנובה, הראשונה לאחר קום המדינה.
  • שנות ה-50: תוצרת תנובה במצעד ה-1 במאי.
  • הביטוי `ילדי שמנת` התייחס לילדי הקיבוצים שזכו להתענג על שמנת תנובה בשנות הצנע.
  • 1958: מצעד ה-1 במאי.
  • 1964: מחסן תנובה בדימונה.
  • מיטב תוצרת תנובה בשנות ה-60.
  • דבש  - אחד מענפי התוצרת ההיסטוריים בתנובה.
  • 1962: השקת גבינת הקוטג`.
  • 1997 - פרסומת ראשונה בחלל
  • סניף תנובה  הראשון בבאר שבע, באדיבות הארכיון הציוני

סקירה כללית

סיפורה של תנובה, קונצרן המזון הגדול בישראל, שזור לכל אורכו בסיפורה של המדינה.
יסודותיה הונחו ב-1926 עת הכירו נציגי 13 משקים חקלאים בצורך להקים ארגון עצמאי לשיווק תוצרתם. להתהוותה ולהתפתחותה של תנובה קשר עמוק להתיישבות החקלאית בארץ - בעשרות שנות קיומה היא איגדה מאות ישובים חקלאיים מכל צורות ההתיישבות וכן מספר גדול של יצרנים בודדים, כשהיא קולטת, מעבדת ומשווקת תוצרת בהיקפים הולכים וגדלים.
בכל שנות קיומה מילאה תנובה תפקידים בעלי אופי לאומי ממלכתי, בארגון אספקה תקינה של מזון חיוני לאוכלוסיית הארץ. כך היה בעת המאורעות של 1936-39, כשהיתה המקור העיקרי לאספקת תוצרת מזון חקלאי לישוב היהודי, וכך היה גם בעת מלחמת העולם השניה, כשנמנעה הגעתן של אניות סוחר לנמלי ארץ ישראל.
ערב הכרזת המדינה ובעת מלחמת העצמאות, נענתה תנובה לפניית דוד בן גוריון, והעבירה שיירות עמוסות תוצרת חקלאית לירושלים הנצורה. לאחר  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

הקמת המדינה, עם הגעת מאות אלפי עולים חדשים לארץ, הבטיחה תנובה חלוקה של מוצרי חלב ותוצרת חקלאית בצורה מסודרת, יזמה את מפעל החלב בבתי הספר, חילקה תוצרת חלב לאוכלוסיות נזקקות וקלטה תוצרת חקלאית מהיישובים החדשים שקמו. במלחמות ישראל דאגה תנובה לאספקה שוטפת הן לצה"ל והן לאוכלוסיה האזרחית, ואף זכתה ב"אות מלחמת ששת הימים" על פועלה בזמן המלחמה.
30 השנים הראשונות למדינת ישראל היו גם השנים בהן ניכרה התפתחות מואצת של היצור והאספקה החקלאית, שהביאה לפיתוח מקביל של תנובה. היא הקימה תעשיית חלב מפותחת ונכנסה לענפי תעשיה אחרים, הקשורים בעיבוד תוצרת חקלאית. היא הקימה סניפים בערים הראשיות ובעיירות הפיתוח, שווקים סיטונאיים בערים הגדולות, ודאגה לאספקת התוצרת החקלאית בכל ישובי הארץ. מפעלי תעשיית החלב, הסניפים המקומיים והמחסנים הסיטונאיים של תנובה, איפשרו את קליטתה הסדירה ושיווקה של התוצרת ממאות ישובים חקלאיים ומאלפי  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

יצרנים בודדים.
בשנות ה-60 וה-70, עם הופעת ניצני תרבות הצריכה בישראל, החלה תנובה לייצר מוצרים חדשים כמו שוקו ומעדני חלב, והקימה את רשת החנויות לשיווק קימעונאי - ההיפרשוק. היקפי הייצור והמכירות של תנובה גדלו בהתמדה, והיא הפכה לאחד הקואופרטיבים הגדולים בעולם המערבי.
התפתחותה של תנובה והפיכתה לקונצרן המזון הגדול בישראל, חייבו היערכות מחדש לקראת שנות ה-2000. השינוי הארגוני המקיף כלל יצירת מבנה חדש של חטיבות: תשלובת החלב, חטיבת הבשר, חטיבת הביצים, אחזקות ירקות ופירות וחטיבת הנכסים.
בשנים אלה גיבשה תנובה חזון עסקי מרחיק ראות ופעלה להגשמתו במרץ ובתעוזה. בין השאר הקימה תנובה את "קו החלב - מוקד שירות צרכנים", רכשה חברות כמו סנפרוסט, מעדנות, טירת צבי, אוליביה והרדוף, השיקה מיגוון מוצרים עצום, התמקדה בתהליכי מיתוג מוצרים, הקימה את מפעל "בעמק" לעיבוד מי גבינה ועוד. את ההכרה בעוצמתה, יכולתה, ואיכויותיה  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

קיבלה תנובה מצרכניה, אשר הכתירו אותה כמותג החזק ביותר בישראל בשנים 2000 עד 2004. בשנים אלה פנתה החברה גם להשקעות בחו"ל, שראשיתן בייצוא לארה"ב ובפתיחת מחלבה ברומניה.
 
4 | 3 | 2 | 1 |