ענף החלב

שנים ראשונות במחלבת חיפה:  מחבצת חמאה.

שנים ראשונות במחלבת חיפה: מחבצת חמאה.

  • שנים ראשונות במחלבת חיפה:  מחבצת חמאה.
  • 1935: מחלבה אזורית בדגניה א`.
  • כרזה בעיצוב מכנר-וליש. באדיבות מכון לבון
  • שנות ה-50: מזיגת חלב מכד גדול
  • שנות ה-50: מילוי כדי חלב במחלבה.
  • אולם ייצור במחלבה.
  • שנות ה-60: מבחר מוצרי החלב של תנובה מוצגים בתערוכת ארגון אמהות עובדות.
  • לבניות - לבן תנובה בצנצנות זכוכית.
  • 1973: סוף עידן בקבוקי הזכוכית בתנובה.
  • שנות ה-70: גביעי פלסטיק לתוצרת הניגרת.
  • פרסומת לחלב תנובה
  • שנות ה-70: תחילתן באריזת חלב בשקיות וסופן בהשקת חלב עמיד.
  • שנות ה-90: מבחר ממוצרי החלב של תנובה.

תעשיית החלב

אמרת תנובה אמרת מוצרי חלב, ואלה נשענים על תעשיית חלב מהמתקדמות בעולם. תולדות ענף החלב בתנובה, לימים חטיבת החלב, הן תולדות תעשיית החלב בארץ. עם המעבר לשיטת ניהול בחטיבות עצמאיות, הוקמה ב-1996 תשלובת החלב של תנובה, המספקת 70% מתצרוכת מוצרי החלב של ישראל כיום. לחטיבה יש חמש מחלבות וחמישה מרכזי הפצה.

ניהול הענף
הקמת משק חלב איכותי דורשת זמן והשקעה מרובים: הקמת תשתית חומרית לרפת ולמחלבה, רכישת הבקר וגידולו, ארגון מנגנון הובלה, ייצור מוצרים איכותיים, שיווקם היעיל ועוד. בנוסף, ענף החלב הוא ענף עונתי בבסיסו - עיקר תנובתו בחודשי החורף (אוקטובר עד מרץ), ובחודשי הקיץ (אפריל עד אוקטובר) היא יורדת. מכיוון שהביקוש לחלב ומוצריו הוא קבוע בד"כ לאורך כל השנה, יש צורך לווסת את פעילות הענף בראייה ארצית שנתית. תנובה, יצרנית ומשווקת החלב המובילה בארץ, מילאה תפקיד ראשי באיזון משק החלב מאז  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

ראשיתה.

איכות החלב
מאז ומתמיד ראתה עצמה תנובה מחוייבת לשיווק תוצרת איכותית ומובחרת, והתחייבות זו שלה הובילה לפיתוח משק החלב בארץ כולה.
אליעזר יפה, המנכ"ל הראשון של תנובה, שב והפציר במשקים מעל גבי עיתון האגודה "אלומות", להקדיש לאיכות החלב את מלוא תשומת הלב. בתחילת שנות ה- 30 התקבלו לעבודה בתנובה שני עולים חדשים בארץ, מומחים גדולים לחלב: ד"ר א. קרן, שמונה למנהל המעבדה המרכזית ופ. קניגספלד, ששוייך למחלבת ירושלים, אך פעל למעשה בכל הארץ. שני המומחים פעלו לקביעת שיטה אחידה להערכת החלב ע"פ פרמטרים שונים. ב- 1934 הונהגה בתנובה שיטת התשלום למשקים ע"פ טיב החלב המתקבל במחלבה ובהמשך נקבע המחיר גם ע"פ אחוזי השומן שבחלב. החל משנות ה-70 מפעילה תנובה תקנון מלא לאיכות החלב המיוצר ומשווק על ידה.

היסטוריה
בראשית המאה הקודמת היו קיימות בארץ מחלבות  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

קטנות לטיפול בחלב וייצור תוצרת בסיסית ממנו, אם כי עיקר החלב שנמכר לצרכנים היה חלב גולמי. בשנותיה הראשונות של תנובה היא החזיקה שלוש מחלבות קטנות ודלות בשלוש הערים הגדולות. בראשית שנות ה- 30 נבנו ע"י תנובה מחלבות חדשות בשלוש הערים, שהציוד עבורן נרכש במערב אירופה. המשקים המשיכו לרכז את החלב לקראת שליחתו לתנובה באמצעות מחלבות מקומיות, שבחלקן אף הותקנו חדרי קירור. בנוסף הקימה תנובה גם מחלבות אזוריות לריכוז חלב ופיסטורו בדגניה א', בתל יוסף ובכפר מל"ל.
שלטון המנדט הבריטי ניהל את השוק באמצעות המפקח על המזונות והמפקח על המחירים, שקבעו את מכסות החלב ואת מחירו. עם הקמת המדינה עברה קביעת המכסות לידי הממשלה, שב-1964 הקימה את מועצת החלב ומאז היא הקובעת את מכסות הייצור; משרד החקלאות קובע את מחיר המטרה, המחיר אותו מקבלים יצרני החלב עבור כל ליטר חלב.
בשנות ה- 60  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

ריכזה תנובה את תעשיית החלב שלה במס' מחלבות מצומצם שנפח הפעילות של כל אחת מהן גדל בהתמדה. השתת תעשיית החלב על מפעלים גדולים, המשרתים אזורים נבחרים, אפשרה לתנובה לרכז בהם טכנולוגיה חדישה ויקרה. בשנות ה-70 נקבעה אסטרטגיה חדשה בענף, שכללה מעבר מתפישה של מחלבות אזוריות המייצרות מגוון גדול של מוצרים למחלבות מתמחות. מחלבת תל יוסף מתמחה בייצור גבינות קשות וחצי קשות, גבינות מותכות, חמאה ואבקת חלב. מחלבת רחובות מתמחה בייצור חלב ומשקאות חלב. מחלבת ירושלים מתמחה במוצרים בעלי הכשר מהדרין, מחלבת טנא נגה מתמחה בייצור גבינות מלוחות ומחלבת אלון תבור שנחנכה ב-2003 מתמחה במוצרי גביע. שינוי אסטרטגי זה לווה בשדרוג תשתיות הייצור.
 
4 | 3 | 2 | 1 |